• Home »
  • Natuurlijke stalverlichting

Natuurlijke stalverlichting

De ideale bron voor natuurlijke stalverlichting is de stalnok. Vanuit het hoogste punt verspreidt het licht zich over de gehele stal, mits hier lichtplaten zijn gemonteerd. De nok is ook dé plek voor natuurlijke ventilatie via ventilatienokken. Air Light Systems, de naam zegt het al, combineert graag lucht en licht met ventilatienokken van polycarbonaat lichtplaten.

Polycarbonaat lichtplaten

Zeker zomers verschaft het verkregen daglicht via de lichtplaten de veehouder en z’n rundvee volop verlichting. Door de polycarbonaat lichtplaten op de juiste plek te monteren, valt het licht ook altijd op de juiste plaats in de stal. Koeien kunnen dan lekker in de schaduw liggen, terwijl de boer goed zicht op z’n werk heeft.

Hogere melkproductie, verbeterde vruchtbaarheid

Idealiter is de complete stal (alle ligplaatsen voor het melkvee) 16 tot 18 uur per dag verlicht tot 200 lux op koeniveau. Zomers biedt de daglichtverlichting via lichtplaten vaak al voldoende licht, ’s winters is er extra verlichting nodig.
Goede stalverlichting is belangrijk, want het:

  • Bevordert de voeropname
  • Verhoogt de melkproductie
  • Verbetert de vruchtbaarheid
  • Optimaliseert boxhygiëne (viezigheid is beter zichtbaar)
  • Veraangenaamt werken in de stal
  • Is wettelijk verplicht om een stal minimaal 10% te verlichten

Heldere en opale platen

Air Light Systems adviseert u graag over hoe u de optimale lichtopbrengst in uw stal kunt realiseren. Om het eenvoudig te houden, er zijn 2 opties:

  • Heldere polycarbonaat lichtplaten
  • Opale (melkwitte) polycarbonaat lichtplaten

In prijs verschillen deze platen niet. Wat warmte-instraling en lichtopbrengst betreft, verschillen ze wel.

Opale platen beperken de warmte-instraling het meest (dus koelere stallen) en verspreiden het daglicht door de hele stal. Heldere platen bieden direct licht en genereren de hoogste lichtopbrengst, maar verspreiden het daglicht niet door de stal.

In stallen met opale beplating is het licht rustiger, men hoeft niet met de ogen te knijpen wanneer men naar boven kijkt – in stallen met heldere platen is dat laatste wel het geval.

De daglichtverspreiding van de opale lichtplaten komt door reflectie in de isolerende delen van de plaat. Deze isolatie reduceert eveneens de condensvorming aan de onderkant van de platen, de platen blijven hierdoor mooi schoon en behouden hun lichtopbrengst.

Lichtstraat zonder stalventilatie

Manegehouders en loodseigenaren benaderen ons weleens met het verzoek om alleen voor stalverlichting via lichtplaten te zorgen, zonder stalventilatie. Dit is uiteraard mogelijk! Meestal betreft het hier zadeldak-lichtstraten.

Vrijblijvende offerte?

Wilt u een vrijblijvend offertegesprek? Neem dan contact met ons op (0488-745454, info@al-systems.nl). We berekenen geen voorrijkosten.